•    Jorge Garcias i Göteborg

  IMG_1758_scaled

  Foto och text: Matz Johansson Bergström

  Söndagen den 25/5 bjöds det på ett lite annorlunda föreläsning för GMK i teater Buratino med Mentalisten Jorge Garcia.

  Jorge ”Jack” Garcia, som kommer hela vägen från Argentina för sin Europaturné, har uppträtt i över 20 år och hade en del intressanta saker att säga om bland annat publikinteraktion, att dirigera sin publik, trollbinda och även om hur synen på magi förändrats, på gott och ont.

  Det började med att Jack visade hur han hade kunde få kontroll över publiken genom att låta två åskådare blåsa upp var sin ballong och sedan sticka hål i en av ballongerna, utan att den exploderade. Det var en enkel effekt, men det visade hur effektfullt tricket kan vara i en festmiljö, som ett första trick. Ett trick att håva in publikens uppmärksamhet med och att i varje stund ha kontroll och få en applåd. Att vara ”skriptad” och veta vad man skall göra är också ett sätt att undvika att ge ammunition till häcklare, som han kort också nämnde.

  Vi kom osökt in på en intressant utveckling som han observerat i magivärlden. En del trollkarlar har en förmåga att ta en relativt enkel idé, som redan vänligt delats bland trollkarlar emellan och spela in en video på DVD och sälja för kanske 100:-. Tanken som Jack ville förmedla var att detta är en negativ utveckling av magin, att man tappar det som en gång var mystiskt och spännande.
  Han tog det Indiska reptricket som exempel. Om det nu framfördes som legenden säger låter jag vara osagt, men det han menade var att inspirationen till att återskapa en fantastisk illusion fanns där och att det kanske tappas bort om man säljer dem. Bättre är det då om man delar med sig istället (eller hittar på sin egna version -undertecknad).

  Five pile trick
  Som nästa experiment demonstrerade Jack en effekt där en gäst fick låna en kortlek från publiken och dela upp denna i fem högar. Gästen fick sedan välja en av högarna och ett kort ur den valda högen. Efter lite kuperande och dividerande fick Jack leken av gästen och kunde med hjälp av en frivillig hamna på det valda kortet.

  Jag går inte in på detaljerna här, men för den intresserade är det värt att nämna att jag tog tillfället i akt att
  undersöka ursprunget till effekten. Den finns i Hillard’s bok från 1938 som heter ”Greater magic”, tricket heter ”Three pile trick” och skapades av Carl Waring Jones (denisbehr.de). Tricket är starkt i sig och att kunna utföra effekten med en lånad lek är ännu starkare.

  Spirit drawing
  Nästa mentalistdemonstration var jag själv medverkande till, tillsammans med Robert Devon. En blandad kortlek sprids ut på bordet, jag fick välja ett kort och lät kortet ligga på bordet, ingen visste vilket kort jag valt, inte ens jag. Robert skulle utföra en ”spirit drawing” genom att slappna av och bara rita med pennan på ett block.
  Efter lite möda kunde man urskilja en svit och ett tal som Robert själv hade ritat (undermedvetet). Vi vände på kortet som låg på bordet och det var rätt.

  Symbologic
  Detta är en gammal effekt som får mig att osökt tänka på filmen ”Ghostbusters” och den första scenen med Bill Murray där han skall testa ESP-förmågan hos en kille och en söt tjej (Jennifer Runyon). Nu var det ju ingen tjej inblandad tyvärr, men effekten var stark. Jorge hade fem ESP kort som han blandade. Gästen hade fem identiska ESP kort. Jorge lade ner ett av korten på bordet med bildsidan ner, gästen skulle göra samma sak. Detta gjordes för samtliga fem kort, sedan avslöjades det att samtliga kort matchade varandra.

  Flera förutsägelserIMG_1808_scaled
  Denna effekt gick ut på att Jorge hade en gäst som assistent på scen som skulle kolla att allting gick rätt till och hålla i förutsägningar. Jorge skrev på ett papper en fråga och en förutsägning, sedan frågade han en ur publiken frågan och till synes misslyckades han. Assistenten blev till papperskorg när han gång på gång skrev ner fråga och hans svar och var tvungen att slänga sina förutsägelser. När han till slut inte hade några frågor kvar, så tittade han tillbaka på högen av papper i gästens hand och bad gästen veckla ut dem och frågade igen frågorna och det visade sig att han visst skrivit rätt på varje pappersbit.

  Sten, Sax och Påse
  Jorge hade ställt ut tre stolar med tre pappersark där han hade skrivit ut symbolerna Sten, Sax och en påse. Reglerna är ju att påse vinner över sten, sten vinner över sax och sax vinner över påse. Jorge skrev ner sin förutsägelse och vände sig mot oss, så han inte kunde se hur vi satt. Efter att vi blandade positioner och symboler så kunde förutsägelsen beskriva vem som nu vann över vem, utan att Jorge såg hur vi satt.

  Förutsägelse i rött kuvert
  Detta tricket demonstrerade ”spänning” och tog över 2 timmar att utföra. Experimentet gick ut på att en ur publiken fick skriva ner ett slumpmässigt tal och stoppa på sig papperet som bevis. Jorge hade en förutsägelse i ett rött kuvert som stod synligt under hela föreställningen.  När hela föreläsningen var till ända så visade det sig att det numret som Jorge förutsett var korrekt.

  Hela föreläsningen var en trevlig insyn i hur mentalister kan arbeta, något som jag, som är ”kortmekaniker”, är rätt främmande till. Poängerna med att öka kontroll, våga dirigera publiken, våga vara skriptad, öka spänning och drama var mycket intressant och det är också nåt jag kommer att ta med mig. Vi som trollkarlar blir ständigt påminda om att det bara är ett trick, så därför kan det vara svårt att göra det riktigt spännande och maximalt underhållande för någon som inte ser tekniken, utan bara magin.

  Vi var inte så många på föreläsningen och det är synd, speciellt tror jag att denna föreläsningen hade varit en nyttig lektion för de yngre, de mer tekniskt intresserade trollkarlarna.


  Matz Johansson Bergström
  MatzJB.se

  Kommentera

  Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.