•    Resultatlistan från EM

  På länken nedan hittar du resultatlistan från EM 2014.

  ECM 2014 RANKING

 •    Jorge Garcias i Göteborg

  IMG_1758_scaled

  Foto och text: Matz Johansson Bergström

  Söndagen den 25/5 bjöds det på ett lite annorlunda föreläsning för GMK i teater Buratino med Mentalisten Jorge Garcia.

  Jorge ”Jack” Garcia, som kommer hela vägen från Argentina för sin Europaturné, har uppträtt i över 20 år och hade en del intressanta saker att säga om bland annat publikinteraktion, att dirigera sin publik, trollbinda och även om hur synen på magi förändrats, på gott och ont.

  Det började med att Jack visade hur han hade kunde få kontroll över publiken genom att låta två åskådare blåsa upp var sin ballong och sedan sticka hål i en av ballongerna, utan att den exploderade. Det var en enkel effekt, men det visade hur effektfullt tricket kan vara i en festmiljö, som ett första trick. Ett trick att håva in publikens uppmärksamhet med och att i varje stund ha kontroll och få en applåd. Att vara ”skriptad” och veta vad man skall göra är också ett sätt att undvika att ge ammunition till häcklare, som han kort också nämnde.

  Vi kom osökt in på en intressant utveckling som han observerat i magivärlden. En del trollkarlar har en förmåga att ta en relativt enkel idé, som redan vänligt delats bland trollkarlar emellan och spela in en video på DVD och sälja för kanske 100:-. Tanken som Jack ville förmedla var att detta är en negativ utveckling av magin, att man tappar det som en gång var mystiskt och spännande.
  Han tog det Indiska reptricket som exempel. Om det nu framfördes som legenden säger låter jag vara osagt, men det han menade var att inspirationen till att återskapa en fantastisk illusion fanns där och att det kanske tappas bort om man säljer dem. Bättre är det då om man delar med sig istället (eller hittar på sin egna version -undertecknad).

  Five pile trick
  Som nästa experiment demonstrerade Jack en effekt där en gäst fick låna en kortlek från publiken och dela upp denna i fem högar. Gästen fick sedan välja en av högarna och ett kort ur den valda högen. Efter lite kuperande och dividerande fick Jack leken av gästen och kunde med hjälp av en frivillig hamna på det valda kortet.

  Jag går inte in på detaljerna här, men för den intresserade är det värt att nämna att jag tog tillfället i akt att
  undersöka ursprunget till effekten. Den finns i Hillard’s bok från 1938 som heter ”Greater magic”, tricket heter ”Three pile trick” och skapades av Carl Waring Jones (denisbehr.de). Tricket är starkt i sig och att kunna utföra effekten med en lånad lek är ännu starkare.

  Spirit drawing
  Nästa mentalistdemonstration var jag själv medverkande till, tillsammans med Robert Devon. En blandad kortlek sprids ut på bordet, jag fick välja ett kort och lät kortet ligga på bordet, ingen visste vilket kort jag valt, inte ens jag. Robert skulle utföra en ”spirit drawing” genom att slappna av och bara rita med pennan på ett block.
  Efter lite möda kunde man urskilja en svit och ett tal som Robert själv hade ritat (undermedvetet). Vi vände på kortet som låg på bordet och det var rätt.

  Symbologic
  Detta är en gammal effekt som får mig att osökt tänka på filmen ”Ghostbusters” och den första scenen med Bill Murray där han skall testa ESP-förmågan hos en kille och en söt tjej (Jennifer Runyon). Nu var det ju ingen tjej inblandad tyvärr, men effekten var stark. Jorge hade fem ESP kort som han blandade. Gästen hade fem identiska ESP kort. Jorge lade ner ett av korten på bordet med bildsidan ner, gästen skulle göra samma sak. Detta gjordes för samtliga fem kort, sedan avslöjades det att samtliga kort matchade varandra.

  Flera förutsägelserIMG_1808_scaled
  Denna effekt gick ut på att Jorge hade en gäst som assistent på scen som skulle kolla att allting gick rätt till och hålla i förutsägningar. Jorge skrev på ett papper en fråga och en förutsägning, sedan frågade han en ur publiken frågan och till synes misslyckades han. Assistenten blev till papperskorg när han gång på gång skrev ner fråga och hans svar och var tvungen att slänga sina förutsägelser. När han till slut inte hade några frågor kvar, så tittade han tillbaka på högen av papper i gästens hand och bad gästen veckla ut dem och frågade igen frågorna och det visade sig att han visst skrivit rätt på varje pappersbit.

  Sten, Sax och Påse
  Jorge hade ställt ut tre stolar med tre pappersark där han hade skrivit ut symbolerna Sten, Sax och en påse. Reglerna är ju att påse vinner över sten, sten vinner över sax och sax vinner över påse. Jorge skrev ner sin förutsägelse och vände sig mot oss, så han inte kunde se hur vi satt. Efter att vi blandade positioner och symboler så kunde förutsägelsen beskriva vem som nu vann över vem, utan att Jorge såg hur vi satt.

  Förutsägelse i rött kuvert
  Detta tricket demonstrerade ”spänning” och tog över 2 timmar att utföra. Experimentet gick ut på att en ur publiken fick skriva ner ett slumpmässigt tal och stoppa på sig papperet som bevis. Jorge hade en förutsägelse i ett rött kuvert som stod synligt under hela föreställningen.  När hela föreläsningen var till ända så visade det sig att det numret som Jorge förutsett var korrekt.

  Hela föreläsningen var en trevlig insyn i hur mentalister kan arbeta, något som jag, som är ”kortmekaniker”, är rätt främmande till. Poängerna med att öka kontroll, våga dirigera publiken, våga vara skriptad, öka spänning och drama var mycket intressant och det är också nåt jag kommer att ta med mig. Vi som trollkarlar blir ständigt påminda om att det bara är ett trick, så därför kan det vara svårt att göra det riktigt spännande och maximalt underhållande för någon som inte ser tekniken, utan bara magin.

  Vi var inte så många på föreläsningen och det är synd, speciellt tror jag att denna föreläsningen hade varit en nyttig lektion för de yngre, de mer tekniskt intresserade trollkarlarna.


  Matz Johansson Bergström
  MatzJB.se

 •    Från Jorge Garcias lecture

  10370802_10152132347786623_1096675242187674538_n

  Text & Foto Simon Almers

  Det var en helt del trollisar som trotsade det fantastiska sommarvädret för att få se Jorge ”Jack” Garcias seminarium på Magic Bar idag. Jack pratade inledningsvis om hur han planerar sin entré och vilka metoder han använder för att dels fånga publikens uppmärksamhet och även behålla den under hela showen.

  Jack visade sedan en del egna saker och även egna varianter på gamla effekter, bland annat en ESP-rutin och en väldigt snygg tankeläsning av ett kort draget ur en blandad, lånad kortlek. Mot slutet av seminariet fick vi deltagare agera statister när Jack spelade in en av sina effekter till en videoserie som man kunde få tillgång till via hans lecturenotes.

  Jack höll enligt mig, och även dem jag pratade med efteråt, ett mycket bra seminarium med tänkvärda idéer och tips. Tack till alla som kom och även tack till ArneSofie och alla andra på MagicBar som höll öppet idag!

 •    Lecture med Mark Mason

  unnamed

  Tisdag 17 juni kl 19.00 på Magic Bar, Karlaplan 6, Stockholm

  Kostar

  100 kr för medlemmar i SMC
  300 kr för icke medlemmar

  Allmänt

  Although Marks lectures cover effects in many fields, cards, coins, ropes, mentalism, close up, strolling and stand up the key is always on entertainment. You will quickly become aware Mark has all the skills, but we are sure you will agree his number one skill are his PEOPLE SKILLS.

  Mark has performed his lectures over 200 times at different magic clubs and societies across the United States, United Kingdom, Europe, Asia and the rest of the world. This number alone speaks volumes for his ability.

  Mark has appeared at the worlds finest conventions including:

  FISM, Blackpool Magic Convention, New Zealand Magic Convention, World Magic Seminar, Magifest, IBM nationals, Magiclive, Midwest Jubilee, Magic in the Rockies, Florida State Convention, Magicologne, SAM nationals, Motor City Convention, 4F’s, Louisiana Convention, TAOM Texas, Hong Kong Magic Weekend, Joker Magic Day Hungary, Michigan Day of Magic, Irish IBM, SCAM, LVMI LIVE Las vegas and dozens more in the UK and Europe.

  Highlights from Mark’s current Lecture

  Stuck up Monte – Marks opening commercial effect the best 3 card monte you will ever see.

  A Word In A Million – Any word, Any Book, Any language.

  The Put and Take Move – You will be rubbing your eyes when you see the put and take move.

  NT2 – A brilliant stand up newspaper routine

  Coin Flux 2 – A brilliant non sleight of hand 3 coin matrix, the method is sheer genius.

  Hindu Rope Surprise – Comedy cut and restored rope with a genuine climax. Marks scissors gag is worth the price of the lecture.

  Attitude Force – Voted the best item from Mark’s lecture, a no classic, classic force that you will love and use within 15 minutes.

  PLUS LOTS, LOTS MORE!

   

  John Derris Magic Circle Council “Mark Mason, is one of Britain’s leading close up magicians and lecturers”.

  Derek Lever Blackpool Magic Convention. Thank you so much Mark, For a top class performance.

  Richard Kaufman Editor Genii Magazine ”I cannot put it any more simple than this: Mark Mason is the greatest magic demonstrator working today”.

  Al Cohen Washington DC. “The best lecture I have ever seen””

  Obie Obrien ”Congratulations, a standing ovation at the 4F”.

  John Luka Detroit, Michigan. ”Thank you so much for performing here in the motor city, you exceeded all my expectations! What a fabulous job”.

  Glenn Farrington Desert Seminar Las Vegas ”Brilliant job, Mark”

  Bill Palmer Houston ”I really enjoyed your lecture, truly great material”.

  Danny Archer LVMI Las Vegas ”You were great at the LVMI . Many thanks”

  Glen Gherardi Baton Rouge ”To say you are good is the understatement of the century, I have traveled to see you not once but 4 TIMES”

  Charlie Ford Myrtle Beach South Carolina. ”Never have I seen a more delightful, witty and entertaining performer”!

  George Mathis IBM Ring 88 Michigan. “One of the best and most entertaining lectures I can remember EVER attending”.

  Scottish conjurers association. “Do not miss this lecture”

 •    Lecture med Jan Logemann, LÖR 1 JUNI

  Den regerande FISM-världsmästaren i kortmagi 2012! Ett lecture med något för alla; lånad sedel i vinflaska med en twist, mirakel med en lånad ring, myntmagi och delar från hans vinnande FISM-akt.

  http://www.janlogemann.de/

  NÄR?
  Lördag 1 juni kl 15.00

  VAR?
  Magic Bar
  Karlaplan 6
  http://www.magicbar.se/

  KOSTAR?
  Gratis för medlemmar i SMC!
  Övriga betalar 200 kr

  FRÅGOR?
  Kontakta Klubbmästare Stefan Eriksson
  070 515 94 46
  stefan@stefaneriksson.se

 •    Lecture med Steen Pegani – OBS! LÖR 8 JUNI

  Vecka 23 är det dansk vecka på Magic Bar med Steen Pegani och Kim Andersen. På lördagen kommer Pegani att ha försäljning av trollerirekvisita och ett seminarium. Fritt inträde! Missa inte detta! Så här skriver Steen själv:

  ”Seminar og salg lørdag d. 8. juni
  Steen Pegani leverer en god times underholdende inspirationsseminar, der byder på tricks og præsentationer inden for næsten alle af trylleriets mange facetter: Scene og close-up. Børne- og voksenunderholdning. Mønt og kort. Mentalmagi og ballondyr. Gags og tips omkring opvarmning, markedsføring, stage presence – og meget mere endnu. Alt sammen charmerende præsenteret på aldeles uforståeligt dansk.

  Efter showet vil Kim, Bettina og Steen demonstrere og sælge af det medbragte udvalg fra firmaets righoldige sortiment. Hvis der er noget specielt du vil se på, kan det på forhold bestilles ved at sende en mail til steen@pegani.dk eller ringe +45 7562 0217. Se mulighederne påwww.pegani.dk

  NÄR?
  Lördag 8 juni kl 15.00

  VAR?
  Magic Bar
  Karlaplan 6
  http://www.magicbar.se/

  KOSTAR?
  Gratis! (Du behöver inte vara medlem i SMC)

  FRÅGOR?
  Kontakta Klubbmästare Stefan Eriksson
  070 515 94 46
  stefan@stefaneriksson.se

 •    GRATIS seminarium med Tom Stone, sön 16 sep (+ Get Together på Magic Bar 15 sep)

  GMK och SMC har länge pratat om att göra något tillsammans. Och nu gör vi det!
  Vi bjuder dessutom in andra trolleriföreningar till en helg i magins tecken!

  Lördag 15/9
  Vi ses 19:00 och äter middag till självkostnadspris på Magic Bar och tittar på show med Johan Ståhl och Leif Olberius. Detta är helt frivilligt och du får boka på egen hand direkt till Magic Bar: 08 – 667 25 00. (Obs! boka senast 12 sep – bokning är bindande. Uppge ”SMC” om du vill sitta vid det gemensamma bordet.)
  Middag och showavgift bekostar du själv.

  Söndag 16/9
  Kl 11.00 Ses vi på Magic Bar. Vi bjuds på kaffe och kaka och på lite information från respektive föreningar, SMC:s höstmöte, Öppet för frågor, funderingar, idéer och utvecklingar.
  Kl 11.30 GRATIS seminarium om ”Misdirection” med Tom Stone! Öppet för alla intresserade!
  Kl 13.30 Entrickstävling. Har du något nummer du vill visa? Gör det!
  Kl 14.00 Tack för idag!

  Seminarium om ”Misdirection” med Tom Stone
  Tom Stone är en av Sveriges främsta trollkarlar och internationellt känd som en mästare i att styra publikens uppmärksamhet. Aktuell med EMC konferensen, sina böcker Vortex och Maelstrom, och medverkan i Genii Magazine. I detta seminarium förklarar han psykologin bakom trollkonstnärers metoder att styra åskådarens perception.

  NÄR?
  Lördag 15 september kl 19.00 & Söndag 16 september kl 11.00

  VAR?
  Magic Bar
  Karlaplan 6
  http://www.magicbar.se/ 

  KOSTAR?
  Söndag med seminarium och kaffe = Gratis!
  (Lördagens aktiviteter bekostar du själv)

  FRÅGOR?
  Kontakta Robert Söderblom
  070 678 96 69
  robert.soderblom@bredband.net

 •    Lecture med Wayne Houchin – USA

  Wayne Houchin är känd över den magiska världen som Criss Angels samarbetspartner i TV-serien Mindfreak, som medgrundare av www.theory11.com och som uppfinnare av en lång rad bestsellers på marknaden, t ex The Signed Coin in Can, Stigmata, Control, Thread och Ultragaff Deck. Seminariet är en 90 minuters undervisningssession som behandlar några av Waynes favoritter från olika genrer. Det bjuds på mentalmagi, sideshow magic, fingerfärdighetstekniker och impromptutrolleri. Både close up- och stand up-effekter – och bara ett enda litet korttrick. Seminariet framförs på engelska. Missa inte att Wayne Houchin gör en show på Magic Bar den 28 & 29 september. Facebook-event: http://www.facebook.com/events/428304003878560/

  NÄR?
  Lördag 29 september kl 15.00

  VAR?
  Magic Bar
  Karlaplan 6
  http://www.magicbar.se/

  KOSTAR?
  Medlem: 200 kr
  Junior: 100 kr
  Ej medlem: 300 kr

  FRÅGOR?
  Kontakta Klubbmästare Stefan Eriksson
  070 515 94 46
  stefan@stefaneriksson.se

 •    SMC:s månadsmöte med Fredrik Praesto, hypnotisör

  Nu på tisdag 4 september kl 19 kommer hypnotisören Fredrik Praesto. Fredrik lämnade tidigt en påbörjad karriär som byggnadstekniker för att ge sig ut i världen som illusionist. Med sin show uppträdde han på stora hotell och casinon runt om i världen. Efter hand började han mer och mer intressera sig för det mänskliga psykets mysterier. Detta ledde till att han började arbeta en hel del med hypnos som ett inslag i sina shower. Mer och mer insåg han att de kunskaper och erfarenheter han fått också kunde användas till att hjälpa människor uppnå sin fulla potential. Sedan sju år tillbaka är han en av Sveriges mest bokade föreläsare. På månadsmötet får du chansen att ställa frågor om hypnos och hur det är att jobba i föreläsningsvärlden.

  Mer info: http://www.praesto.com/

  Som vanligt ses dem som vill redan vid kl. 18.00 och tar en bit mat innan mötet. Facebook-event: http://www.facebook.com/events/424446197591035/

  NÄR?
  Tisdag 4 september kl 19.00

  VAR?
  Magic Bar
  Karlaplan 6
  http://www.magicbar.se/

  KOSTAR?
  Gratis!

  FRÅGOR?
  Kontakta Klubbmästare Stefan Eriksson
  070 515 94 46
  stefan@stefaneriksson.se

 •    SMC:s månadsmöte med Per Eklund, trollerihistoriker

   

  Per Eklund kommer till månadsmötet i maj och berättar om den förste trollerikonstnären i Sverige, Hans Gycklare och hans historia. Per kommer också att lyfta fram den kulturella bakgrunden till hur livet för artister såg ut från medeltid och fram till 1600-tal. Det mesta är opublicerat sedan tidigare och han kommer att visa på de första trollerikonster som finns dokumenterade. Måraboken är en av dem!

  http://www.facebook.com/events/354929287893360/

   

  NÄR?
  Tisdag 8 maj kl 19

  VAR?
  Magic Bar
  Karlaplan 6
  http://www.magicbar.se/

  KOSTAR?
  Ingenting

  FRÅGOR?
  Kontakta Klubbmästare Stefan Eriksson
  070 515 94 46
  stefan@stefaneriksson.se